Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adpres.ro
Anul şi data apariţiei: 30.06.2011
Tematica: conflictul romi-primăria Baia Mare
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Adpres Media
Titlul articolului: Primăria Baia Mare vrea să ridice un zid de beton în jurul unui bloc de romi
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://adpres.ro/?p=4256


Primaria Baia Mare vrea sa ridice un zid de beton in jurul unui bloc in care locuiesc romi, initiativa discriminatorie, ce are ca efect “ghetoizarea si umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant”, sustin reprezentantii Romani Criss, Asociatiei “Sanse Egale” si Amnesty International.

Potrivit celor trei ONG-uri, care citeaza presa locala, in 28 iunie primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a anuntat ca Primaria va ridica un zid de beton de trei metri inaltime si o suta de metri lungime, care sa inconjoare blocul de pe strada Horea nr. 46B, in care locuiesc preponderent etnici romi.

Construirea zidului poate incepe in orice moment si va costa circa 30.000 de lei, suportati din bugetul Primariei Baia Mare. Potrivit ONG-urilor, Catalin Chereches a declarat ca “zidul va fi realizat din boltari de beton, cu fundatie si cu centura de beton deasupra, asa ca sa nu aiba impresia cineva ca va putea sa il distruga”.”Vom realiza un acces exclusiv din strada Electrolizei, astfel incat poate se va limita tot ceea ce inseamna debandada”, ar mai fi spus Chereches, potrivit celor trei ONG-uri.
ONG-urile atentioneaza ca aceasta initiativa a autoritatilor locale din Baia Mare este profund discriminatorie si are ca efect “ghetoizarea si umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant”.

“Prin aplicarea acestei actiuni a autoritatii locale se incalca flagrant legislatia romaneasca in vigoare, precum si obligatiile internationale pe care statul roman si le-a asumat, intre care amintim prevederile Ordonantei de Guvern nr. 137/2000, cat si articolul 2 din Conventia internationala cu privire la drepturile civile si politice si articolul 2 din Conventia internationala pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala (CIETFDR)”, sustin, miercuri, ONG-urile intr-o scrisoare deschisa.

Potrivit acestora, adoptarea unor politici de incluziune a romilor de catre Guvern si de catre Uniunea Europeana “ramane cel mult o iluzie birocratica”, atata vreme cat demersuri precum cele adoptate de autoritatile locale din Baia Mare “discrimineaza, segregheaza si ghetoizeaza romii dupa bunul plac”.

Totodata, ONG-urile sustin ca planurile anuntate de autoritatile din Baia Mare de a construi case sociale pentru relocarea “comunitatilor dezavantajate” – comunitati, in general, de romi – la marginea orasului si langa o uzina de epurare a apelor reziduale, intr-o zona ce poate reprezenta un pericol la adresa sanatatii, nu sunt doar discriminatorii, ci incalca si prevederile articole 8 si 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Comentariile 4 si 7 ale Organizatiei Natiunilor Unite (CESCR), prevederi obligatorii pentru autoritatile romane.

Romani Criss si Asociatia “Sanse Egale” au in vedere formularea unor actiuni legale impotriva demersurilor autoritatilor locale din Baia Mare, care au recurs la aceasta solutie discriminatorie.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.